"Skjelskør" klarede bump og vindstyrke 9

Veterandamperen viste igen sin sødygtighed Kommer først til København på søndag

Til stor skuffelse for mange af Veteranskibsklubbens medlemmer nåede "deres skiv", den lille 49-årige damper "Skjelskør" ikke til København i går. Den gamle kæmpe måtte tage endnu en "overnatning" på rejsen fra Nyborg til København og sejler først fra Kalvehave på søndag.

"Skjelskør", som Veteranskibsklubben reddede fra en forsmædelig ophugning hos I. A. Hansen i Odense, blev. købt for 13.500 kr. og bragt til værftet i Nyborg, hvor den.de sidste par måneder har gennemgået mindre reparationer.

En hård tur

Lørdag eftermiddag stak den gamle svend ud fra Nyborg med den gamle skipper, lods Arthur Møller, på broen og flere af Veterahklubbens medlemmer som mandskab.

På grund af den stærke blæst - til tider op til vindstyrke 8-9 - valgte man at gå sønden om Sjælland. Det varede ikke længe, før skibet viste sin sødygtighed. I den hårde sø krængede damperen til tider op til 40 grader, men den rettede sig op og tog næsten ikke vand ind, fortalte klubbens energiske formand, sekretær, cand. jur. M. H. Spies i aftes AKTUELT.

Under en af de voldsomme krængninger røg en gammel redningsflade overbord og forsvandt. - Men den var ikke bedre værd, siges Spies, og vi havde mere end rigelig redningsmateriale ombord.

Sent på aftenen sejlede man under Storstrømsbroen, og kort efter mærkede man et par bump. Skibet havde taget grunden, men skipperen fik hurtig damperen ud på dybere vand, og ved 22-tiden lagde man til kaj i Stubbekøbing.

Det var oprindelig meningen, at man ville have sejlet derfra tidligt i går morges for at nå København i går eftermiddags. Her ville den have fået en festlig modtagelse af klubbens mange københavnske medlemmer.

For en sikkerheds skyld ville man dog have skibet synet på grund af den mindre bundskraber. Tilsynsmændene, havnefoged P. Bille, og skibsbygger P. Hansen, Stubbekøbing, fandt intet at indvende og gav damperen sødygtighedspas på ny. Alligevel satte klubformanden sig i forbindelse med skibstilsynet, og som en yderligere. sikkerhedsforanstaltning blev man enige, om, at en frømand skulle se på skibets bund. En sådan blev fremskaffet, men frømanden kunne berolige med, at der kun var et par svage ridser at skimte under damperens køl.

Med skipper Møller og kommunelærer B. Ramberg som 1. styrmand, smedemester P. H. Bandholm, Glostrup, og maskinmester Henry Jørgensen, Caltex, i maskinrummet, formanden og endnu et medlem som dæksbesætning m. v. stod "Skjelskør" igen ud fra Bandholm ved godt 15-tiden.

Man er enige om, at veteranskibet ikke skal sejle om natten, og derfor gik man ved 19-tiden ind til Kalvehave. Her blev hele besætningen afmønstret. Skipper tog tilbage til sit lodsjob ved Skelskør og de andre hjem til familie og arbejde indtil næste søndag, da man stævner ud på den sidste etape af "Skjelskør"s nye jomfrurejse.

"Skjelskør", der er på. 49 bruttoton, er en af de sidste kulfyrede passagerdampere, der er tilbage, og den er i hvert fald den mindste, Den blev bygget på J. Ring-Andersens skibsværft i Svendborg i 1915 og indsat på Skælskør-Agersø-Omø-ruten. Her har den i de 47 år, den var på ruten, gjort i alt 15.000 ture, hvilket vil sige, at den har gennemsejlet en strækning, der svarer til 2½ gang Jorden rundt.
Damperen er bygget af stål og er isforstærket. Den har en lille 2-cylindret dampmaskine, der udvikler 75 hestekræfter, hvilket giver en fart af 7-8 knob. Den er billig i drift, idet den sejler ca. 120 km på én ton kul. De rederiet i foråret 1962 indstillede driften, solgtes den til ophugning hos I. A. Hansen i Odense, men blev altså reddet af Veteranskibsklubben.

Når damperen er blevet "smukseret", er det meningen, at den.skal indsættes på rutefart mellem Sakskøbing og Bandholm. I forvejen findes der en veteranjernbane mellem Maribo og Bandholm, og hvis man får den påtænkte gamle to-etagers-bus, skal denne indsættes mellem Sakskøbing og Maribo. Der bliver altså her tale om en veteran-trekant, der vil blive en vældig attraktion.

 

pdfScan af orginal dokument