Bor på Vigerslevvej og samler på færger

Hvorfor ikke tænke på de gamle dampere, siger sekretær i boligministeriet, M. H. Spies, der er med til at bevare de gamle skibe

En Valby-borger sejlede husvant til søs i sidste weekend. Det var sekretær, cand. jur. M. H. Spies, der bor Vigerslevvej 42 og arbejder i boligministeriet og har en hobby, der er noget helt for sig selv. Spies samler på færger og gamle skibe i al almindelighed. Han er formand for "Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse". Måske ønsker den boligimnisterielle sekretær at skaffe husvilde hjem i gamle skibe.

- Det var ikke tanken, siger sekretær M. H. Spies. Jeg har bare aldrig kunnet forstå, at man til enhver tid kan lave optog og udstilling med veteranbiler, uden at tænke på de gamle dampere.
- Hvad er der i vejen med dem?
- Det er sagt før, men det kan ikke siges for tit. Hvis vi havde været lige så forsigtige som moderen, der ikke ville lade sin søn komme i vandet, før han havde lært at svømme, var det aldrig lykkedes at redde S/S Skelskør.

Og "Veteranskibsklubben" var aldrig blevet stiftet.

"Fin pige"

Tilbage til "Skelskør". Den 49-årige damper, der er kulfyret, nåede søndag ind til Langelinie og blev modtaget af en stor menneskemængde. Den var festligt pyntet, og der var mange gæster på den sidste tur til Grønlandske Handels Plads.

Nu skal S/S Skelskør gøres i god stand. Den blev frelst fra undergang af "Veteranskibsklubben", men er allerede på vej til at blive en fin "pige".

I 1962 fik den bunden fornyet på Nyborg Værft, og det er i orden med maskiner og træværk. Turen kommer nu til rust-bankning og maling, der udføres af klubbens medlemmer i deres fritid. Arbejdet skal være færdigt 1. juni.

På det tidspunkt indsættes færgen (sammen med en gammel 2-dækker-bus) på Sakskøbing-Maribo-ruten.

Gode gaver

"Veteranskibsklubben" blev startet i 1963 med 38 medlemmer. Nu har den energiske Valby-borger og hans medarbejdere sørget for, at der er næsten 400. Det er ikke københavnere allesammen. Medlemmerne kommer undervejs.

Man har fået foræret et par tons kul, et særligt radiofonianlæg, og Københavns Havnevæsen vil ofre et radio-pejleanlæg på "veteranen".

S/S Skelskør blev købt hos et ophugningsfirma i Odense for 13.500 kr. Siden er der kommet udgifter til for ca. 18.000 kr., og sø-kyndige siger god for skibet, som det er. At man kan bruge flere penge er en anden side af sagen.

Hjælp os!

- Hvad   koster   det   at   være skibs-medlems-veteran ?
- 15 kr. om året, siger sekretær Spies. Der må gerne ydes mere, men hovedsagen er, at man er interesseret i at bevare de gamle skibe og færger. Der er "støttemedlemmer",  som giver 100 kr.  om året.

I Vesttyskland er der gjort flere forgæves forsøg pa at redde gamle skibe, og i England og Australien gør man forsøg, men med mere held.

- Er det ulejligheden værd?

- Naturligvis, siger sekretær Spies. Det har turistmæssig betydning, og så er det også rart. Jeg kan ikke forstå, at man ikke lige så vel skulle bevare gamle skibe, som man bevarer gamle biler.

Sandelig kan man bo i Valby og samle på skibe,..

Billedtekst
S/S Skjelskør, som nu er reddet fra ophugning.

pdfScan af original dokument