Tusinder af mennesker på Langelinie i det dejlige søndagsvejr
Veteranskibsklubbens kulfyrede damper "Skjelskør" fik en festlig modtagelse
Tusinder af mennesker benyttede i går det dejlige søndagsvejr til at tage en tur på Langelinie. Alle parkeringspladser var tæt besat, og bilerne gled i en langsom og stadig strøm langs kajen. Politiet måtte have mandskab ud for at regulere færdslen.
Mange var kommet for at se Veteranskibsklubbens 49-årige damper "Skjelskør" ankomme, og præcis til den opgivne tid, kl. 16, gled den for fuld damp ind ved Langelinie-kajen, hvor den blev hilst velkommen af de mange mennesker, der havde samlet sig ved anløbsstedet.
Veteranskibsklubbens energiske formand, cand. jur. M. H. Spies, trak i snoren til dampfløjten, der ligesom hele skibet var i bedste form og udstødte de reglementerede fløjtesignaler, der kunne høres langt væk. "Skjelskør" var pyntet med signalflag. På broen stod skibsfører Arthur Møller og 1. styrmand, lærer og kystskipper B. Ramberg, Gladsaxe. Maskinmester, smedemester P. H. Bandholm sørgede for, at damptrykket blev holdt oppe, og fuldmægtig, altmuligmand Ole Hembo havde travlt på dækket. '
Turen fra Kalvehave var forløbet glat, og efter modtagelsen at dømme skulle man tro, at skibet var kommet helt fra den anden side af Atlanten.
Publikum fik dog ikke adgang til det lille skib. Man var bange for, at tilstrømningen ville blive for stor, og skibet skulle krænge over, og kort efter ankomsten lagde "Skjelskør" igen fra kajen under livlig tuden fra dampfløjten og sejlede til Grønlandske Handels Plads, hvor det nu skal gennemgå en skønhedskur.
Medlemstallet ti-doblet
- Hvor mange medlemmer har' Veteranskibsklubben?
- Vi startede i april i fjor med 38 medlemmer og har allerede nu mere end tidoblet medlemstallet, sagde en glad formand. Det er således lykkedes ved meget intenst arbejde at danne en veteranskibsklub. Erfaringer fra udlandet viser, at dette trods alt ikke er så ligetil. Til dato er det ikke lykkedes nogetsteds, i hvert fald i Europa.
- Hvordan er skibet i stand?
- Lidt forfaldent måske, hvad det ydre angår, men ikke mere rusten end nybygning. Såvel værft som Statens Skibstilsyn og besætningen, der har prøvet skibet i virkelig hårdt vejr, siger godt for det. Hele det nødvendige apparat, der skal tage sig af damperens istandsættelse, dens fremtidige drift og vedligeholdelse, er opbygget.
Rederier og værfter
Til gengæld, siger formanden videre, er det bestyrelsens inderlige håb, at de store rederier og værfter, der ud fra en fuldt ud forståelig skepsis har vist tilbageholdenhed i begyndelsen, nu vil give Veteranskibsklubben en hårdt tiltrængt økonomisk håndsrækning.
Skibet, der har kostet godt 13.000 kroner i køb, og som har fået gratis bundbehandling hos E. E. Koch Jensen, Nyborg, hvor der også er udført visse tiltrængte reparationer, står nu klubben i noget mere end købesummen. Men når skibet til sommer bliver sat ind i en rute ved Bandholm på Lolland, kan det sikkert give rigeligt med penge ind igen. Medlemsforøgelsen har også givet gode penge ind, og flere kommer antagelig til. Medlemmerne skal nu gøre skibet fint. Man regner med, at det kan tage 125 passagerer. På lørdag skal der være "køreplanmøde", hvor Veteranskibsklubben og Dansk Jernbane Klub m. fl. skal drøfte skibets fremtidige rute.
Eksperimentet med at købe det gamle skib og redde det fra ophugning ser således ud til at lykkes fint.
Billedtekst
Øverst:
Den gamle, gode dampfærge "Skjelskør" ankommer til Grønlands Handels Plads, hvor den skal gennemgå en skønhedskur.
Tredie spalte:
Skipperen, Arthur Møller på "Skjelskør"s kommandobro.
Fjerde spalte:
Og på billedet tilhøjre ses trængslen på Langelinjekajen