Citat fra avisens websted

For fuld damp på fjorden

Der blæste en frisk vind på Roskilde Fjord, da Frederiksborg Amts Avis i går - sammen med 28 passagerer - var med om bord på S/S Skjelskør, men skibet glider sikkert og lydløst af sted.

Frederikssund/Hornsherred: Præcis klokken 13.00 blev fortøjningen kappet og landgangsbroen til Nordkajen i Frederikssund fjernet.

frederiksborg.2005.07.18.001
Fyrbøder Erik Markussen havde travlt med at skovle sydamerikanske kul på i maskinrummet.Foto: Frederik Roed

Klokken ringede og kaptajn Frits Holm Hansen bød velkommen om bord, gennemgik sikkerheden til søs og advarede mod dampskibets kraftfulde fløjte.

- Tuf, Tuf Tuuuuf, lød det kort efter fra fløjten, der nemt kunne hamle op med lyden fra en moderne DFDS-færge. Flere spildte deres medbragte kaffe på soldækket og kreaturdækket.

Veterandampskibet S/S Skjelskør fra 1915 sendte sort røg op af skorstenen og stævnede ud på Roskilde Fjord med 28 passagerer om bord. En rundtur på en time.

- Det er mest lokale, der tager med ud at sejle, men der sniger sig også typisk et par turister med. Og nogle gange dukker der også folk fra Skælskør op, der kan huske dengang, da den i sin tid sejlede i fast rutefart mellem Agersø, Omø og Skælskør. For dem er det ren nostalgi, forklarede Kirsten Pontoppidan, der havde rang af bedstemand og skulle klare en hel del af alt det praktiske.

- De andre besætningsmedlemmer kalder mig nu bare bedstemor, grinede Kirsten Pontoppidan.

Støjsvagt skib
Karna Warnich og Carl Østberg fra Allerød havde et par timer forinden overvejet, om det blæste for meget til en tur på fjorden, men de fortrød ikke.

- Jeg er ikke særlig søstærk, men det her er helt skønt, sagde Karna Warnich, der stod sammen med sin samlever oppe på soldækket - med næsen op mod vinden.

- Vi kunne da godt have brugt lidt mere solskin, men det er helt fint. Selvom det blæser en del, vipper skibet faktisk ikke særligt meget. Man mærker næsten ikke noget. Det er en meget stabil og støjsvag sejlads, sagde Carl Østberg.

Det med den næsten lydløse overfart kunne maskinmester Michael Jakobsen forklare nede i maskinrummet - helt uden at råbe højt. Den gamle dampmaskine, bygget i 1914 af Steen & Kaufmann i Hamburg, tøffede afslappet afsted. 

- Det fine ved sådan en dampmaskine er, at den næsten ikke siger noget. Hvis den begynder at larme er der noget alvorligt galt. Til gengæld er den ikke særlig økonomisk i drift. Den udnytter kun cirka 15 procent af energien i kullene. Resten ryger op gennem skorstenen og lige ud til fiskene. Det forklarer, hvorfor dieselmotoren hurtigt vandt den kamp, sagde han.

frederiksborg.2005.07.18.002
... mens Kaptajn Frits Holm Hansen styrede S/S Skjelskør sikkert ud på fjorden. Foto: Frederik Roed

Fyrbøder Erik Markussen skovlede flere kul på.
- Nogle gange er det polske stenkul, men i dag sejler vi med kul fra Sydamerika, vist nok Colombia. Vi bruger 75 kilo til sådan en tur her,men der plads til otte ton, hvilket er nok til godt hundrede timer, sagde han.

Oppe på broen hev og flåede kaptajn Frits Holm Hansen i roret, mens han skuede ud over den smukke fjord med det kuperede Hornsherred på styrbordsside.

- Det er lidt tungt, sagde han og bappede på sin pibe. 
Frits Holm Hansen havde været medlem af foreningen bag S/S Skjelskør i 40 år og sejlet på seks ud af de syv verdenshave.

- Da jeg var færdiguddannet som styrmand i 1996 begyndte jeg her på Skjelskør, hvor vi sejlede nede ved Lolland. Siden har jeg arbejdet på mange skibe. I 11 år sejlede jeg eksempelvis alt mulig fragt, alt fra cornflakes til grammofonplader, på store lastskibe mellem London og Falklandsøerne. Turen tog 26 døgn. I alt brugte vi tre måneder på det. Så turen her på en time på Roskilde Fjord er en lidt anden oplevelse, men det er helt perfekt. Jeg begyndte på Skjelskør og slutter på Skjelskør. Jeg er 62 år og lige gået på efterløn. Og nu går min tid med det her, og det er en dejlig tid, sagde han.