Baltic Sail lægger til

Der er udsigt til et bygefyldt Baltic Sail, men alligevel er der travlhed op til det store veteranskibstræf.

Helsingør: Det er tidlig formiddag, solen skinner, og folk er så småt begyndt at vandre omkring blandt hvide pavilloner og farvestrålende forlystelser. Nede ved Dokhalvøens kaj ligger enkelte veteranskibe allerede fortøjret. Og stadig flere vil komme til i løbet af dagen frem til åbningen fredag eftermiddag klokken 17. Anledningen til den megen hurlumhej er det 10. Baltic Sail, der indtager Helsingør i denne weekend.

Og der er travlhed at spore overalt. Store planter bliver kørt ind på den del af dokøen, der lægger græs til Baltisk Marked, en lang mur ved den tidligere flydedok nær Kronborg er ved at blive omdannet til et langt galleri, og ved et bord helt ude ved indsejlingen til Helsingør sidder en flok pensionister med morgenkaffen. Fra deres plads i solen har de udsigt til den hollandske tremaster, "Regina Maris", Havets Dronning, der er en af de få skibe, der er ankommet tidligt for at deltage i veteranskibsstævnet.
Et af de andre skibe, der også er kommet tidligt til, er den dampdrevne Skjelskør fra Frederikssund.
Kirsten Pontoppidan, der er høker (ansvarlig for maden) og bedstemand (anden styrmand) fortæller, at de er kommet til Helsingør for at tage de besøgende med på sejltur og for at vise det gamle skib frem.
- Mange af dem, vi sejler med - særligt fra den ældre generation - kan genkende skibet fra dengang de selv sejlede med det, når de for eksempel skulle besøge deres bedsteforældre på Omø eller Agersø. Her var skibet den eneste mulighed, man havde for at komme ind til øen, fortæller en smilende Kirsten Pontoppidan.
Torsdag aften klokken 22 lagde skibet til kaj, og hveranden time i løbet af natten er skibet blevet fodret med kul for at holde kedlen i kog. Når maskinen er kold tager det 10 timer at varme skibet op, før det kan sejle, fortæller Kirsten Pontoppidan, så natarbejdet er nødvendigt. Maskinen, der er nede i maskinrummet er fra 1914 og indsat i skibet i 1915, der også er skibets fødselsår. Der er kun to skibe i hele Danmark, der sejler på damp, fortæller hun. Hvor vi sidder, er interiøret også fra svundne tider, og mange ældre mennesker bemærker, at skibet stort set ikke har forandret sig siden dengang, de sejlede med det.

Citat fra avisens websted.

Bar-kopi af Skjelskør

Restaurant Toldboden på havnefronten i Frederikssund indviede i går sin nye bar, der er bygget som en kopi af siden på dampskibet Skjelskør.

Frederiksborg.2006.06.13.002 
 - Den er godkendt, lyder Skjelskørs formand Frits Holm Hansens sammenligning af bar-kopiens ene ende, der har samme rumpe-facon som skibets "hæk". Foto: Maj-Britt Holm

Frederikssund: Den maritime stemning på Frederikssund Havns gourmet-restaurant Toldboden fik endnu en drejning i går, da restauratør Phillip Færch indviede en ny bar, som er bygget som en kopi af siden på dampskibet Skjelskør i næsten halv størrelse.

Den 4.80 meter lange bar er håndbygget i træsorten merbau med nittede kobberplader og bløde afrundinger alle vegne, og tømrer Kim Lau fra Ølstykke er håndværkeren bag kunststykket, der er blevet til efter de originale tegninger af den 91 år gamle skude.

- Vi syntes, det kunne være sjovt, at det er skibet, der ligger lige derude, som baren kom til at ligne, forklarer Per Frost, der ejer og lejer de gamle toldbod-bygninger ud til Phillip Færch, og som er meget tilfreds med bar-resultatet.
Per Frost gør en dyd ud af at skabe en smagfuld maritim stemning i gourmet-restauranten, hvor sort-hvide fotografier fra fortiden fortæller historien om Frederikssunds havnemiljø gennem tiderne. Og meget tyder på, at både stilen og maden, der kan beskrives som det nyere danske køkken, hvor retterne er tilberedt med årstidens råvarer, falder i gæsternes smag.

- Det går forbavsende godt allerede, og vi føler vi er blevet rigtig godt modtaget, siger Phillip Færch, som på grund af den store travlhed i den trekvart år gamle restaurant har afhændet Lodsoldermandsgården i Rørvig, hvor han residerede tidligere.

Blandt gårsdagens inviterede gæster var også formand Frits Holm Hansen fra Foreningen til Gamle Skibs Bevarelse, der ejer dampskibet Skjelskør:
- Jae...jae...den er godkendt, lød vurderingen, efter han havde siddet på knæ og taget skrogets facon i øjesyn.

S/S Skjelskør med Frits Holm Hansen ombord 

Søfartsstyrelsen vil ikke give S/S Skjelskør tilladelse til at deltage i Batic Sail i Helsingør. Foto: Frederik Roed

Citat fra avisens websted.

Veterandampskib må ikke deltage i Baltic Sail

Frederikssund: Selvom veterandampskibet S/S Skjelskør fra 1914 efter en omfattende kedel-reparation igen sejler for fuld damp på Roskilde Fjord, kan skibet ikke deltage i det store skibstræf Baltic Sail i Helsingør fra den 19. til den 21. august, oplyser Baltic Sails presseansvarlige, Alice Rohr.

Søfartsstyrelsen kræver nemlig, at skibet først bliver sejlet i dok og grundigt efterset, før det får tilladelse til sejlads uden for Roskilde Fjord, hvilket ikke kan lade sig gøre, da skibet hver søndag i sommerferien sejler med passagerer på fjorden.

"Baltic Sail og de mange dampskibs-entusiaster er selvfølgelig skuffede, men glade for, at det 90-årige gamle skib trods alt nu er tilbage i sit rette element - og i fin form", skriver Alice Rohr i en pressemeddelelse.

Citat fra avisens websted

For fuld damp på fjorden

Der blæste en frisk vind på Roskilde Fjord, da Frederiksborg Amts Avis i går - sammen med 28 passagerer - var med om bord på S/S Skjelskør, men skibet glider sikkert og lydløst af sted.

Frederikssund/Hornsherred: Præcis klokken 13.00 blev fortøjningen kappet og landgangsbroen til Nordkajen i Frederikssund fjernet.

frederiksborg.2005.07.18.001
Fyrbøder Erik Markussen havde travlt med at skovle sydamerikanske kul på i maskinrummet.Foto: Frederik Roed

Klokken ringede og kaptajn Frits Holm Hansen bød velkommen om bord, gennemgik sikkerheden til søs og advarede mod dampskibets kraftfulde fløjte.

- Tuf, Tuf Tuuuuf, lød det kort efter fra fløjten, der nemt kunne hamle op med lyden fra en moderne DFDS-færge. Flere spildte deres medbragte kaffe på soldækket og kreaturdækket.

Veterandampskibet S/S Skjelskør fra 1915 sendte sort røg op af skorstenen og stævnede ud på Roskilde Fjord med 28 passagerer om bord. En rundtur på en time.

- Det er mest lokale, der tager med ud at sejle, men der sniger sig også typisk et par turister med. Og nogle gange dukker der også folk fra Skælskør op, der kan huske dengang, da den i sin tid sejlede i fast rutefart mellem Agersø, Omø og Skælskør. For dem er det ren nostalgi, forklarede Kirsten Pontoppidan, der havde rang af bedstemand og skulle klare en hel del af alt det praktiske.

- De andre besætningsmedlemmer kalder mig nu bare bedstemor, grinede Kirsten Pontoppidan.

Støjsvagt skib
Karna Warnich og Carl Østberg fra Allerød havde et par timer forinden overvejet, om det blæste for meget til en tur på fjorden, men de fortrød ikke.

- Jeg er ikke særlig søstærk, men det her er helt skønt, sagde Karna Warnich, der stod sammen med sin samlever oppe på soldækket - med næsen op mod vinden.

- Vi kunne da godt have brugt lidt mere solskin, men det er helt fint. Selvom det blæser en del, vipper skibet faktisk ikke særligt meget. Man mærker næsten ikke noget. Det er en meget stabil og støjsvag sejlads, sagde Carl Østberg.

Det med den næsten lydløse overfart kunne maskinmester Michael Jakobsen forklare nede i maskinrummet - helt uden at råbe højt. Den gamle dampmaskine, bygget i 1914 af Steen & Kaufmann i Hamburg, tøffede afslappet afsted. 

- Det fine ved sådan en dampmaskine er, at den næsten ikke siger noget. Hvis den begynder at larme er der noget alvorligt galt. Til gengæld er den ikke særlig økonomisk i drift. Den udnytter kun cirka 15 procent af energien i kullene. Resten ryger op gennem skorstenen og lige ud til fiskene. Det forklarer, hvorfor dieselmotoren hurtigt vandt den kamp, sagde han.

frederiksborg.2005.07.18.002
... mens Kaptajn Frits Holm Hansen styrede S/S Skjelskør sikkert ud på fjorden. Foto: Frederik Roed

Fyrbøder Erik Markussen skovlede flere kul på.
- Nogle gange er det polske stenkul, men i dag sejler vi med kul fra Sydamerika, vist nok Colombia. Vi bruger 75 kilo til sådan en tur her,men der plads til otte ton, hvilket er nok til godt hundrede timer, sagde han.

Oppe på broen hev og flåede kaptajn Frits Holm Hansen i roret, mens han skuede ud over den smukke fjord med det kuperede Hornsherred på styrbordsside.

- Det er lidt tungt, sagde han og bappede på sin pibe. 
Frits Holm Hansen havde været medlem af foreningen bag S/S Skjelskør i 40 år og sejlet på seks ud af de syv verdenshave.

- Da jeg var færdiguddannet som styrmand i 1996 begyndte jeg her på Skjelskør, hvor vi sejlede nede ved Lolland. Siden har jeg arbejdet på mange skibe. I 11 år sejlede jeg eksempelvis alt mulig fragt, alt fra cornflakes til grammofonplader, på store lastskibe mellem London og Falklandsøerne. Turen tog 26 døgn. I alt brugte vi tre måneder på det. Så turen her på en time på Roskilde Fjord er en lidt anden oplevelse, men det er helt perfekt. Jeg begyndte på Skjelskør og slutter på Skjelskør. Jeg er 62 år og lige gået på efterløn. Og nu går min tid med det her, og det er en dejlig tid, sagde han.

 

Citat fra avisens websted.

Skjelskør kan holde på dampen

nn.2005.07.13.001
Reparationskoordinator Erik Markussen i S/S "Skjelskør"'s maskinrum med fyrrummet og den nyreparerede kedel.

Det 91-årige veteranskib "S/S Skjelskør" har genoptaget sine sejladser på Roskilde Fjord efter en hovedreperation af kedlen - og fremstår nypudset overalt.

Frederikssund: Der er ikke meget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det kan besætningen på det 91 år gamle kulfyrede dampskib "S/S Skjelskør" skrive under på efter at have ligget til kaj i Frederikssund Havn i over halvandet år uden at kunne sejle som følge af en utæt kedel. Nu er kedlen, som er livsnødvendig for et dampskib, blevet repareret via en sponsorstøtte på 100.000 kroner fra Nordea, og det stolte skib "S/S Skjelskør" har genoptaget sin sejlplan og charterture på Roskilde Fjord.

I mellemtiden har besætningen ikke ventet med hænderne i skødet. Kredsen af frivillige i "Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse", der ejer og driver det gamle skib, som sejlede på ruten Skælskør-Agersø-Omø fra 1914-1962, har brugt tid - masser af tid - til at pynte lidt på den gamle kone. Stort set alt på "S/S Skjelskør" er blevet løbet over af en pensel med cremegul, svenskrød, hvid eller sort maling, pånær de steder, hvor træværket har fået lak, og skibet fremstår ualmindelig flot med nærmest skinnende overflader her i sommersolen. Selv maskinrummet har fået en omgang.

- Vi har fået lavet en masse ting, fordi vi ikke har sejlet, forklarer besætningskoordinator Kirsten Pontoppidan og griner højlydt af avisens udsendte, der trods advarsler når at sætte fingeraftryk på nylakerede flader flere gange under sit besøg. Fra dækket er der fjernet en gammel jolle over skylightet, og det har givet plads til to bænke mere og at man kan titte gennem små ruder direkte ned i maskinrummet, hvor to mand fra det jyske firma ICE i fire uger har ligget i den 4000 liter store kedel for at svejse den tæt.

- Nu kan folk få en meget bedre udsigt og se det hele uden at skulle strække hovederne, forklarer Jørgen Wrem fra kredsen af frivillige. "S/S Skjelskør" har i år kun fået en "lille tilladelse" fra Søfartsstyrelsen til at sejle og må derfor pænt blive i Roskilde Fjord. Men til efteråret tøffer Skjelskør" til Gilleleje for at komme på værft, blive tjekket nedefra og få den "store tilladelse" til at sejle på havet. Men foreløbig skal der sejles med glade turister og fastboende hver søndag på en times sejladser sydpå til Jyllinge og tilbage.

- I søndags var der over 60 mennesker med - og det var ganske pænt, når vi egentlig skulle have været i Flensborg til træf, fortæller Kirsten Pontoppidan.