Baltic Sail lægger til

Der er udsigt til et bygefyldt Baltic Sail, men alligevel er der travlhed op til det store veteranskibstræf.

Helsingør: Det er tidlig formiddag, solen skinner, og folk er så småt begyndt at vandre omkring blandt hvide pavilloner og farvestrålende forlystelser. Nede ved Dokhalvøens kaj ligger enkelte veteranskibe allerede fortøjret. Og stadig flere vil komme til i løbet af dagen frem til åbningen fredag eftermiddag klokken 17. Anledningen til den megen hurlumhej er det 10. Baltic Sail, der indtager Helsingør i denne weekend.

Og der er travlhed at spore overalt. Store planter bliver kørt ind på den del af dokøen, der lægger græs til Baltisk Marked, en lang mur ved den tidligere flydedok nær Kronborg er ved at blive omdannet til et langt galleri, og ved et bord helt ude ved indsejlingen til Helsingør sidder en flok pensionister med morgenkaffen. Fra deres plads i solen har de udsigt til den hollandske tremaster, "Regina Maris", Havets Dronning, der er en af de få skibe, der er ankommet tidligt for at deltage i veteranskibsstævnet.
Et af de andre skibe, der også er kommet tidligt til, er den dampdrevne Skjelskør fra Frederikssund.
Kirsten Pontoppidan, der er høker (ansvarlig for maden) og bedstemand (anden styrmand) fortæller, at de er kommet til Helsingør for at tage de besøgende med på sejltur og for at vise det gamle skib frem.
- Mange af dem, vi sejler med - særligt fra den ældre generation - kan genkende skibet fra dengang de selv sejlede med det, når de for eksempel skulle besøge deres bedsteforældre på Omø eller Agersø. Her var skibet den eneste mulighed, man havde for at komme ind til øen, fortæller en smilende Kirsten Pontoppidan.
Torsdag aften klokken 22 lagde skibet til kaj, og hveranden time i løbet af natten er skibet blevet fodret med kul for at holde kedlen i kog. Når maskinen er kold tager det 10 timer at varme skibet op, før det kan sejle, fortæller Kirsten Pontoppidan, så natarbejdet er nødvendigt. Maskinen, der er nede i maskinrummet er fra 1914 og indsat i skibet i 1915, der også er skibets fødselsår. Der er kun to skibe i hele Danmark, der sejler på damp, fortæller hun. Hvor vi sidder, er interiøret også fra svundne tider, og mange ældre mennesker bemærker, at skibet stort set ikke har forandret sig siden dengang, de sejlede med det.