Veteranen "Skjelskør" kom paa haard prøve
Veteranskibskluhbens gamle damper sejlede i gaar fra Nyborg til sin ny hjemhavn, København
DER var godt med vestenvind i gaar, da den gamle damper "Skjelskør" stævnede ud fra Nyborg. Men det var tydeligt, at skibet ikke var alt for ked af dette forhold.
Skibet har lods Arthur Møller paa broen, og det sejler til København i to etaper. I løbet af i nat passerede man gennem Smaalandshavet. I dag er det hensigten at fortsætte til København. Her venter medlemmerne af Dansk Veteranskibsklub utaalmodigt med friske pensler og fyldte malerbøtter. For nu skal "Skjelskør" fikses op, saa damperen igen kommer til at ligne et rigtigt skiv!
Samtidig foregaar der paa Lolland bestræbelser, som har direkte tilknytning til "Skjelskør"s videre skæbne. Maribo Turistforening udfolder for øjeblikket vældige anstrengelser for at skaffe en original engelsk to-etagers bus.
Denne skal indsættes i fast rutefart mellem Sakskøbing og Maribo og saaledes sammen med "Skjelskør", der skal sejle mellem Sakskøbing og Bandholm, og et veterantog mellem Maribo og Bandholm danne en "veterantrekant", som til sommer skal være i funktion hver søndag.
Bussen kommer fra "et sted i Sydengland", hvor den i øjeblikket passer sin daglige dont - og i øvrigt er en lokal turistattraktion.
Man har fra turistforeningens side ønsket at holde bussens hjemsted hemmeligt, fordi man ikke ønsker, at andre skal stjæle "guldægget" fra Maribo, og det er da i øvrigt endnu ikke helt afgjort, at det bliver lige netop den, man erhverver.
Dels har den høje bus skabt visse betænkeligheder med hensyn til de ledninger, som gaar over vejen paa den lollandske rute, dels skal en repræsentant fra turistforeningen først til England for at sikre sig, at bussen er i forsvarlig stand.
Verdensattraktion
Veteran-trekanten bliver intet mindre end en verdensattraktion, idet der intet andet sted findes en lignende veteran-kombination med skib, tog og bus.
Foreløbig kan man i Maribo kun krydse tommelfingre og haabe paa, at dette trumf-es i turismens internationale hasard-spil kommer hjem. Men man sidder ikke stille, mens man venter.
Allerede paa lørdag samles i Maribo repræsentanter for veteranskibklubben, veteranjernbanen og Maribo Turistforening for at lægge en køreplan for "trekanten", som forhaabentlig kan startes 1. maj i aar.
Dampfærgen "Skjelskør" har i Nyborg værfts flydedok faaet et grundigt eftersyn, og til alt held fandt de strenge skibstilsynsfolk ikke større mangler ved det gamle skib.
Det var, som om hun selv ønskede at leve, siger medlemmerne i veteranskibsklubben, og baggrunden for denne udtalelse er, at man om bord paa "Skjelskør" fandt en reserveskrue, som man netop havde behov for, da det opdagedes, at der manglede et skrueblad, og at skruen maatte udskiftes.
Desuden var skrueakslen ogsaa meget tæret af rust, men her kom hjælpen fra "Skjelskør"s fødeby, Svendborg, hvor man paa skibsværftet havde deponeret en halvfærdig skrueaksel, der var anvendelig.
Det, man havde været mest urolig for, og for hvilket der var taget forbehold ved købet, var frostskader paa skibets kedel og i rørsystemet, men hvad dette angik, viste dét sig, at "Skjelskør" ikke havde givet efter, men vist viljen til fortsat at leve.
"Skjelskør"s rejse til København foregaar i to tempi, fordi skibet hverken er i besiddelse af radar eller radioudstyr.
Sidst set ved Omø
Endnu sent i aftes herskede der megen uklarhed med hensyn til, hvorledes veterandamperen havde klaret sig i det ugunstige vejr. Oprindelig var det meningen, at man ville gaa ind i Stubbekøbing for at overnatte, men denne plan er utvivlsomt ændret. "Skjelskør" sejlede med 7-8 knob og blev sidst paa eftermiddagen observeret ca. en sømil fra Omø. Det var fra fyret, man saa den gamle damper.
Havnefogeden i Vordingborg var i aftes indstillet paa, at "Skjelskør" skulle anløbe, og han var flere gange i forbindelse med kolleger ved Masnedsund og i Skelskør, men ingen havde set noget til veterandamperen. Man var af den opfattelse, at "Skjelskør" maaske havde søgt læ i Omøsund, men damperen har paa sin vej haft adskillige muligheder for at komme i havn, saa hvad der er truffet bestemmelse om undervejs vil først kunne afklares i løbet af i dag.
Hustruerne vaager
Som nævnt føres "Skjelskør" af lods Arthur Møller, der er fra Skelskør, og han er velkendt med saavel damperen som det farvand, man sejler i.
"Skjelskør" forlod Nyborg med en lille forsinkelse først paa eftermiddagen i gaar, og Skibstilsynet stillede meget strenge krav, før man gik med til, at den gamle damper gik ud paa "de vilde vover".
Flere af Veteranskibsklubbens medlemmer er med ombord paa "Skjelskør" under rejsen til København, og deres hjemmeværende hustruer var naturligvis i aftes spændt paa, hvorledes sejladsen ville forløbe. Der næredes ikke ængstelse for de ombordværende, idet mulighederne for at søge havn var særdeles gode, og man var overbevist om, at det kun var en forbigaaende hindring i form af daarligt vejr eller et maskinuheld, som havde forsinket skibet.
Billedtekst
Venstre billede:
"Skjelskør" staar Nyborg havn ud.
Højre billede:
Skipperen paa "Skjelskør", lods Arthur Møller.