Dampen klæ'r Roskilde

Danmarks ældste og sidste saltvands-passagerdamper starter søndagssejlads

DAMPEN er vendt tilbage til Roskilde Fjord, næsten 50 år efter at den blev svigtet til fordel for dieselmotoren. Og de, der i går prøvede at sejle med Veteranskibs-klubbens 53 år gamle damper »Skjelskør«, måtte alle indrømme, at det er en virkelig gevinst.

Mage til lydløs, fornemt glidende, nærmest yndefuld og rolig sejlads kan man kun få under damp. Damperen klæder såvel den lille havn, de mange lystsejlere og det smukke fjordlandskab. På en times sejlads passerer man en af landets største og vel nok smukkest beliggende campingpladser, Vigen Strandpark. Der sejles tæt forbi øen Elleore, som i hvert fjald de noget ældre husker som skueplads i 1907 for en af dansk stumfilms størte succeser »Løvejagten, på Elleore«. Ved sommertide kan man være heldig at se folk i farvestrålende uniformer i militær formation såvel til lands som til vands nær skibet »Løvejagten«. Siden 1944 har øen nemlig været »selvstændigt kongerige« ejet af en forening i Herlev. Mere i takt med vor tid passerer »Skjelskør« også på sin én times sejlads Risø-atomforsøgstation.

»Skjelskør« blev som bekendt for fem år siden reddet fra ophugningsplads i Odense af Veteranskibsklubben. Siden har 11.000 passagerer trådt på dens dæk. Og til og med 18. august sejler den fem ture hver søndag startende kl. 11. Søndag den 14. juli er den dog udlejet til Stege, som giver den en central plads i byens 700 års jubilæum.

Billedtekster

Billedet øverst til venstre:

»Skjelskør« er måske ikke den kønneste damper, der er bygget. Men den har charme og tager sine passagerer med storm. Så den passer ganske godt ind i Roskildes lille havn med de kønne omgivelser. 

Billedet øverst til højre:

Damperens kaptajn, P. Bergmann, sejler normalt på Statsbanernes hurtigrute mellem Kalundborg og Århus, men har stadig »damp i blodet«.

Billedet nederst i midten:

»Skjelskør«s hjerte: En to-cylindret compounddampmaskine, der kan præstere 75 næsten lydløse heste, og med ny skrue give en fart af ni knob. Men så »æder« den også 75 kg kul i timen. Her er det maskinmester H. Bach — netop kommet fra eksamensbordet uden kendskab til gamle dampere — der agerer fyrbøder.

pdfScan af original dokument