Gammel svend for fuld damp
VETERANSKIBSKLUBBENS 49-årige kulfyrede damper "Skjelskør" sejlede i går fra C. E. Noch Jensens værft i Nyborg, og det må betegnes som værende en historisk begivenhed af flere grunde. Det var første gang i to år, at skibet sejlede med dampen oppe. Og mere end det. Da den gamle Skælskør-Agersø-damper for to år siden i april måned sidst sejlede, var alle overbevist om, at dette var dens endelige rejse. Den var nemlig solgt til ophugning i Odense.
Men så blev Veteranskibsklubben oprettet for at redde den fra "døden". Med den energiske formand, sekretær i Boligministeriet, cand. jur. M. H. Spies i spidsen fik bevaringsaktionen vind i sejlene. Til sidst kunne den købes for 13.500 kroner.
Sidste efterår blev den bugseret til Nyborg, og nu er den på vej til København syd om Sjælland. Ankomsten til Grønlandske Handel ventes først søndag aften, da man ikke ønsker at sejle om natten.
Lods Arthur Møller, "Skjelskør"s mangeårige tidligere fører, var skipper om bord, 1. styrmand kommunelærer B. Ramberg, Gladsaxe en styrmand fra Storebælts-overfarten Chr. Petersen, var med ved kompasretningen og endvidere fuldmægtig Ole Hembo, Veteranskibsklubbens næstformand, smedemester P. H. Bandholm var maskinmester, og endvidere var maskinmester Henry Jørgensen, Caltex, og varmemester Hansen med om bord. Søndag morgen støder skibsinpektør Roussel, også aktivt medlem af foreningen, til. Efter ankomsten til København forestår et stort arbejde med at pynte op i den gamle damper. Men det kommer bestemt ikke til at mangle på hjælpende hænder, for alle medlemmer er villige til at give et nap med. Til sommer skulle "Skjelskør" - skibet der ikke ville dø - gerne indsættes på en rute ved Bandholm på Lolland. Da "Skjelskør" stod ud fra Nyborg, var vindstyrken 7 - en kraftig vind for den lille båd.
"Skjelskør" nær en grundstødning
»Skjelskør« nåede ved 22-tiden til Stubbekøbing efter ni timers dramatisk sejlads fra Nyborg. Kort før Storstrømsbroen rørte skibet med et par hårde bump grunden. Det lykkedes dog at finde ud på dybere vand og komme velbeholdent i havn for matten.
Efter kun en halv times sejlads fra Nyborg røg en pakning i maskinrummet, men den 60-årige smedemester Bandholm og hans hjælpere fik ordnet det, og maskinens folk havde på resten af rejsen kun én alvorlig hovedpine, nemlig at skaffe vand nok til damp.
Vindstyrken lå konstant i nærheden af de syv, men det fine søskib mavede sig blot frem, gyngende fra side til side. Undervejs røg en af redningsflåderne under en svær krængning i vandet og forsvandt. Skibets mangeårige tidligere fører, lods Arthur Møller, vidste lige nøjagtig, hvor meget han kunne give sit skib. Klubbens formand, sekretær M. H. Spies, lovede, at skibets ydre nok skal blive forynget gennem villige medlemmers håndsrækning.
Efter første heldige etape lærte alle ikke så lidt, blandt andet at "Skjelskør" mangler meget endnu, inden den er tiptop. Men med den energi og den ildhu, foreningen hidtil har vist, skal det nok nås. "Skjelskør" ventes til København søndag eftermiddag.
Billedtekst
Højre spalte:
"Skjelskør" lastes til københavnerturen i Nyborg.
Midterste spalte:
Skibsføreren, Arthur Møller, på broen.
Nederste billede:
Den lille "Skjelskør" på det vilde hav - vindstyrke 7.